שאלות ותשובות נפוצות
ריכזנו עבורכם תשובות לשאלות הנפוצות ביותר אשר עולות בקרב מתעניינים בקבלת האזרחות הפולנית והדרכון הפולני:
אתם כמובן מוזמנים לפנות אלינו באמצעות השארת פרטים או להתקשר אלינו אם יש לכם שאלות נוספות ותרצו לערוך בירור זכאות ולקבל מידע נוסף על התהליך, ללא כל תמורה או התחייבות.
באופן כללי מאוד (עם חריגים וסייגים), חוקי האזרחות הפולניים קובעים כי מי שנולד בפולין הינו אזרח פולני ומאחר והזכאות מועברת באמצעות ״קשר דם״, הרי שגם צאצאיו, צאצאיהם וצאצאי צאצאיהם זכאים לאזרחות פולנית ומכוחה, גם יכולים להגיש בקשה להנפקת דרכון פולני- דרכון אירופאי. מדובר במספר חוקים ובמורכבות משפטית הדורשת בחינה מדוקדקת של הנתונים והנסיבות וכל מקרה נבדק ונבחן לגופו ועל-כן, לא ניתן לתת רשימה ברורה וסגורה של מקרים, יחד עם זאת, איתרנו עבורכם את עיקרי החוק והנקודות החשובות בנוגע לזכאים, לתנאי הזכאות ולדרישות נוספות (לא מדובר ברשימה ממצה או מחייבת) ועל כן רק לאחר קבלת מלוא הנתונים, בין היתר באמצעות מילוי שאלון ותשאול נקודתי, ניתן לקבל תשובה באשר לזכאות ולאופי ניהול ההליך במקרה הספציפי שלכם.
- ילידי פולין שעזבו את גבולות המדינה בהיותם בני 18 ומעלה, בין התאריכים 31.1.1920 ל- 18.1.1951 (לרבות שטחי המדינות הגובלות בפולין, אשר היו בשליטת פולין בתקופה שבין שתי מלחמות העולם) זכאים לאשרור (אישור מחדש) של אזרחותם, שכן היא לא נשללה מעולם, אלא אם ביקשו באופן אקטיבי ופעיל לוותר עליה ובתנאי שלא שירתו בצבא כלשהו (כולל צה״ל) בין התאריכים הללו. לאחר קבלת האישור קיימת כמובן הזכאות לקבלת הדרכון הפולני.
- ילידות פולין, נשואות, שעזבו את גבולות המדינה בהיותן בנות 18 ומעלה, בין התאריכים 31.1.1920 ל- 18.1.1951 (לרבות שטחי המדינות הגובלות בפולין, אשר היו בשליטת פולין בתקופה שבין שתי מלחמות העולם) זכאיות לאשרור (אישור מחדש) של אזרחותן, שכן היא לא נשללה מעולם, אלא אם הן ביקשו באופן אקטיבי ופעיל לוותר עליה ובתנאי שבעליהן לא שירתו בצבא כלשהו (כולל צה״ל) בין התאריכים הללו.
- ילידי פולין, שעזבו את גבולות המדינה בהיותם קטינים (מתחת לגיל 18) בין התאריכים 31.1.1920 ל- 18.1.1951 (לרבות שטחי המדינות הגובלות בפולין, אשר היו בשליטת פולין בתקופה שבין שתי מלחמות העולם) זכאים לאשרור (אישור מחדש) של אזרחותם, שכן היא לא נשללה מעולם ובתנאי שאביהם לא שירת בצבא כלשהו (כולל צה״ל) בין התאריכים הללו.
- ילידי פולין, שלא ביקשו לוותר על אזרחותם ושעזבו את פולין בין התאריכים 19.1.1951 ל- 21.8.1962 ושלא מחזיקים באזרחות נוספת של אחת מהמדינות הללו: רוסיה, גרמניה, לטביה, ליטא, בלרוסיה, אוקראינה, אסטוניה.
- ילידי פולין שעזבו את פולין בכל מועד לאחר ה- 22.8.1962.
- ילידי טריטוריות שבעבר היו חלק משטחה של פולין וכיום הטריטוריות הינן בשטחי המדינות השכנות (אוקראינה, בלרוסיה, לטביה, ליטא וכו׳), בתנאי שישנה תעודת לידה מקורית.
- צאצאיהם וילדי צאצאיהם (ילדים, נכדים, נינים) של ילידי פולין הזכאים לפי סעיפים 1-6 לעיל.
חוקי האזרחות הפולניים, קובעים כי הזכאות לאזרחות עוברת ב״ירושה״ ובקשר דם, מכאן, כי בני/בנות זוג, אף אם בנישואין כדין, אינם זכאים לאזרחות מכח הנישואין לאזרח/ית פולין.
כן! אם לאחד מבני הזוג יש אזרחות ודרכון פולני, בן/בת הזוג שאינם מחזיקים באזרחות הפולנית (וכן הילדים), יוכלו להצטרף לבן/בת הזוג המחזיקים באזרחות הפולנית במסגרת ״איחוד משפחות״ ו- ״ויזת בן/בת זוג״ ולשהות, לחיות ולעבוד במדינה המיועדת, כל אחת על-פי תנאיה.
בין שנה לשנה וחצי, תלוי במורכבות התיק, המחוז המטפל ועומס הבקשות שבו, ה״מסלול״ החוקי הרלוונטי לנסיבות ולסטטוס האזרחי של יליד/ת פולין ולשיתוף הפעולה של המבקש/ת בהמצאת המסמכים הנדרשים והתייצבות בקונסוליה למסירת המסמכים והגשת הבקשה, כנדרש בחוק.
כן! הדרישה הבסיסית ביותר כחלק מתהליך קבלת אזרחות כלשהי, היא הוכחת לידה, באמצעות תעודת לידה. להרבה מאוד מילידי פולין אין ברשותם תעודת לידה פולנית ולכן כחלק מהבקשה לאישור אזרחות ו/או אשרור אזרחות ניתן להסתפק במסמכים ו/או הוכחות אחרות כגון תעודת עליה, דרכון ישן, תעודת מעבר, תעודות לימודים, מקצוע ומסמכים אחרים מפולין. במידה ומדובר בילידי אחת הטריטוריות שהיתה בשליטת פולין בין שתי מלחמות העולם אולם כיום נמצאות במדינות אחרות, יש צורך בתעודת לידה מקורית כדי להתחיל את הליך בקשת האזרחות הפולנית. בנוסף, מניסיוננו, ניתן לאתר מסמכים הן בארכיונים בישראל והן בחו״ל, לרבות באמצעות פנייה ל ITS - הצלב האדום, המנהל מערכות איתור מידע ומסמכים נרחב מאוד.
מאחר ויש להראות זהות בין המסמכים השונים ולהראות את הקשר המשפחתי בין הזכאים השונים, בכל מקרה של שינוי שם, יש לצרף תיעוד לשינוי והדבר פשוט ביותר- באמצעות ״תעודה המעידה על שינוי שם״ אותה מנפיקה רשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים ובמקרה הצורך, במקרים מורכבים יותר, אם כתוצאה מטעויות רישום ו/או אימוצים ו/או אחרים- קיימת אפשרות לפנות לערכאות המשפטיות, הן בישראל והן בפולין לצורך קבלת האישור הנדרש.
רשימת המסמכים הדרושים (מעבר להוכחת הלידה בפולין) כוללת בעיקר מסמכי תיעוד רשמיים של מדינת-ישראל כגון: תעודת לידה (לילידי ישראל), תמצית רישום אוכלוסין, תעודה המעידה על שינוי שם (במקרה הצורך), תעודה המעידה על אזרחות ישראלית, תעודת נישואין/תעודת גירושין, דרכון ישראלי ומסמכים נוספים לפי העניין. את כל המסמכים ניתן לקבל ישירות בלשכות רשות האוכלוסין וההגירה השונות בארץ (משרד הפנים), המועצות הדתיות ואת חלקם אף להזמין דרך האינטרנט.
כן. החוק הפולני קובע כי הזכאות עוברת ב״ירושה״ גם במקרה ויליד פולין נפטר ולכן, גם במקרה כזה, ניתן לבקש את האזרחות הפולנית.
לא. אנחנו עושים את כל התהליך עבורכם ישירות בפולין ולכן אינכם נדרשים לטוס לפולין על-מנת לקבל את האזרחות והדרכון. כל שתדרשו לעשות, לפי החוק הפולני, הוא להגיע לנציגות פולין בתל-אביב על-מנת להגיש את הבקשה לאזרחות ולקבל את הדרכון.
נכון להיום, חוקי האזרחות הפולניים לא דורשים ידע או בקיאות בשפה הפולנית וכן לא דורשים כי המבקש/ת יוכיחו כי שהו ו/או ישהו פרק זמן מסוים בפולין כתנאי לקבלת האזרחות הפולנית והדרכון הפולני.
לפי חוקי האזרחות הפולניים, בניגוד לחוקי האזרחות במדינות אחרות, אין דרישה בהמצאת ״תעודת-יושר״ ועל-כן, נכון להיום, אין רלוונטיות לשאלה באם למבקש/ת רישום פלילי כזה או אחר- שכן אין צורך להמציא מסמך רשמי בעניין.
באם יליד פולין בחיים בזמן הגשת הבקשה לאישור אזרחות עבורו ו/או עברו ילדו ו/או עבור נכדו ו/או עבור ניניו- כי אז אין חובת אזרוח של הדורות הקודמים. לדוגמא: ראובן נולד בפולין, ונכדו, רועי, רוצה לקבל אזרחות פולנית כדי ללמוד בגרמניה- במקרה כזה, רועי יוכל לקבל אזרחות פולנית מבלי שיהיה צורך כי אביו/אמו וסבא שלו יעברו הליך התאזרחות גם כן. לעומת זאת, באם יליד פולין נפטר וצאצאיו מבקשים לקבל אזרחות- כי אז יש צורך באזרוח של דורות אחורה. לדוגמא: רחל נולדה בפולין ונפטרה, נכדתה, סיון, מבקשת לקבל אזרחות פולנית ובמקרה כזה, מאחר ורחל נפטרה, על אמה של סיון להתאזרח גם כן על-מנת שסיון תקבל אישור על אזרחות פולנית.
אחרי שנים של ניסיון, של למידה מתמדת ושל מציאת פתרונות לכל כך הרבה סוגיות, שאלות ומכשולים בירוקרטיים- הגענו למצב שבו הקבוצה, על אנשי המקצוע שלה, יכולים לקבוע, על בסיס נתונים בסיסיים בלבד ועוד בטרם תחילת הליך רשמית, האם קיימת זכאות והסיכויים לקבלת האזרחות והדרכון הפולני בסוף התהליך ולכן, אנו ניקח לטיפולנו רק תיקים בהם אנו סמוכים ובטוחים כי התוצאה תהיה קבלת האזרחות והדרכון, אחרת, אנו חוטאים לאני המאמין שלנו. יתרה מזאת, במקרים בהם לקחנו תחת טיפולנו תיק ונמצא במהלך התהליך, מטעמים התלויים בנו, כי קבלת האזרחות לא תהיה אפשרית- כי אז אנו מתחייבים להעניק החזר כספי, כמצוין בהסכם ההתקשרות בין הצדדים.
בכל הנוגע למדינת ישראל- באופן כללי, אין כלל גורף לפיו לא ניתן לקבל אזרחות פולנית באם המבקש/ת משרת/ת בצבא ו/או בגוף בטחוני כזה או אחר, שכן התשובה תלויה, בסופו של יום, במקרה הפרטני של המבקש/ת, בתפקיד אותו הוא/היא ממלאים, בדרגה ובאופי השירות. מהניסיון שלנו, רבים המקרים בהם אין איסור בקבלת אזרחות פולנית בנסיבות אלו, אך אנו ממליצים בחום לפנות לממונה על משאבי-אנוש ו/או אמרכלות ו/או לממונה הישיר ולבקש לקבל תשובה באופן פרטני בטרם כניסה לתהליך. בכל הנוגע לפולין ולזכאות לאזרחות- חוקי האזרחות הפולניים קובעים, כי יליד פולין, אשר שירת בצה״ל (או בצבא זר אחר) לפני 19.1.1951- לא יהיה זכאי לאזרחות פולנית ומכאן שגם לא צאצאיו.
ממש לא! כחלק מאמנת השירות שלנו, מהסכם ההתקשרות ההדדי ומרצון להבטיח וודאות וביטחון ללקוחות שלנו, אנו מבקשים כי התמורה בגין התהליך תשולם לפי קצב התקדמות התהליך, לרוב ב- 3 פעימות ובמספר תשלומים לנוחות הלקוחות, כאשר הפעימה האחרונה והגבוהה יותר מבחינת התמורה, משולמת רק בסוף ההליך, לאחר קבלת מסמכי המקור הפולניים במשרדי הקבוצה.